The Clark Art Institute

About This Project

The Clark Art Institute

Williamstown, MA
From its inception, The Clark has been committed to a dual mission as both a public art museum and a center for research and higher education. The new campus plan enhances the Clark’s overall setting by expanding the facilities for its public and academic programs and reconfiguring its galleries to broaden visitors’ experience of the art. A new glass pavilion creates the entranceway to the original museum building. The museum building was reconfigured and expanded to allow for more gallery space. The newly built Stone Hill Center, a 40,000 square foot facility houses new, intimately scaled galleries, a meeting and studio art classroom. It also holds the Williamstown Art Conservation Center, the largest regional conservation center in the country. A 30-acre network of scenic trails and walking paths as well as a large terrace offers views of the surrounding mountains and landscape. A second new building, The Exhibition, Visitor, and Conference Center, houses new special exhibition galleries and provides additional space for conferences. At the center is a one-acre, tiered reflecting pool connecting all buildings on the main campus and reorients them towards Stone Hill.

Size: 180,000 sf
Completion: 2014
Architect: Gensler, Reed Hilderbrand Associates, Selldorf Architects, Tadao Ando Architects & Associates
Engineer: AltieriSeborWieber Consulting Engineers, Buro Happold Consulting Engineers